A pinch of

15:15
3



Οι πόλεις έχουν προσωπικότητα, έχουν στύλ και ύφος, μα κυρίως έχουν παλμό. Η καθεμία τον δικό της, τόσο ίδιο με τους υπόλοιπους και την ίδια στιγμή τόσο μοναδικό όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα.....









Είναι σαν τεράστιες παλλόμενες καρδιές που χτυπούν στο ρυθμό μιας μυστικής μελωδίας. Για να αφουγκραστείς το τραγούδι της πρέπει να ζήσεις μια πόλη ,όχι απλά να ζήσεις σε αυτή, να αφομοιωθείς, να διαλυθείς και να επανασυντεθείς μέσα της, να περπατήσεις στις κρυφές διαδρομές της.


Photo Nikoleta Zavou 
Μερικές φορές, αν το επιτρέψεις, αν αφήσεις τις αισθήσεις σου ελεύθερες και το μυαλό σου ανοιχτό, ίσως να ακούσεις το τραγούδι της πόλης ακόμα και όταν τη γνωρίζεις σαν ένας απλός επισκέπτης. Στην αρχή θα φτάσει στα αυτιά σου σαν ψίθυροι ,σαν απροσδιόριστοι ήχο ,σαν ακατανόητες λέξεις. Αν θέλεις όλα να αρχίσουν να αποκτούν νόημα και μέσα από τις λέξεις να σου αποκαλυφθούν οι ιστορίες ,τότε κάνε μια προσπάθεια να προσεγγίσεις τους ανθρώπους της.


Η Αθήνα δεν είναι η πριγκίπισσα του παραμυθιού που σε έλκει με την αψεγάδιαστη ομορφιά και την αγνότητά της. Είναι η μάγισσα Κίρκη, σκοτεινά όμορφη, απαιτητική, εγωίστρια, σκληρή και πλανεύτρα. Τα πιο ισχυρά της θέλγητρα είναι αυτά που δεν φαίνονται με τη πρώτη ματιά. Κάτω από τη μάσκα της σαγήνης κρύβει την ηλικία της, τα σημάδια που ανελέητα έχει αφήσει πάνω της ο χρόνος και η ιστορία.




Ιστορία παλιά, δοξασμένη και συνάμα αμαρτωλή, γεμάτη υπερηφάνεια και ενοχές, συμπλεγματική και τόσο γοητευτική. Μα πάνω από όλα μια ιστορία ζωντανή, με μια αδιάλειπτη συνέχεια που φτάνει στο σήμερα.



Γιατί Αθήνα δεν είναι μόνο ο συγκλονιστικός βράχος της Ακρόπολης που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και περιβάλλει τα πάντα με τη μαγική του ενέργεια. Δεν είναι μόνο οι απαράμιλλης ομορφιάς αρχαίες πέτρες, τα κτίσματα, τα αγάλματα, ο πολιτισμός και η λάμψη του παρελθόντος.

 Αθήνα είναι και το εδώ και τώρα. Είναι οι διαφορετικές ιδέες που γεννιούνται και ζυμώνονται μέσα στις νεανικές παρέες, οι προβληματισμοί, οι αγωνίες ,τα όνειρα ,οι ελπίδες και οι φόβοι που ενσαρκώνονται μέσα απο τη τέχνη και τους ποικίλους τρόπους έκφρασής της.

 Είναι το κλασικό και το πρωτοποριακό ,το ρηξικέλευθο και το συμβατικό-γιατί το ένα γεννιέται μέσα από το άλλο σε μια διαρκή κυοφορία. Είναι οι μουσικές ,οι χοροί ,οι γεύσεις ,τα αρώματα ,οι ατελείωτες συζητήσεις ,τα νυχτοπερπατήματα ,οι φωνές, τα γέλια και τα δάκρυα των ανθρώπων της.





Η ζωή σε αυτή τη πόλη αντιστέκεται.

 Είναι σαν το νερό ,όσο και αν προσπαθήσεις να ανακόψεις τη πορεία του ,όσο και αν ορθώσεις μπροστά του τείχη ,θα βρει έστω και μια μικρή ρωγμή για να ξεγλιστρήσει προς την ελευθερία. 

Κάποιες φορές η ορμή του θα γίνει ανεξέλεγκτη και σαν χείμαρρος θα συμπαρασύρει τα πάντα...









Η Αθήνα-Κίρκη σου ρίχνει το δόλωμα και αν τσιμπήσεις σε παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι στο κόσμο των αντιφάσεων και των αντιθέσεων ,όπου δυνητικά θα τα βιώσεις όλα. 

Το δράμα και την κωμωδία, τον κλειστοφοβικό εγκλεισμό και την άγρια απελευθέρωση, την βαθιά θλίψη και την έξαλλη χαρά.

 Όλα εκεί , όλα εδώ , πλεγμένα αξεδιάλυτα μεταξύ τους σε ένα τρελό ,διονυσιακό χορό. Ένα πράγμα σαν τον Έρωτα δηλαδή...





Αναστασία Μπεζεριάνου


3 comments:

  1. Αθήνα - Μια πόλη που κπ φορές την αγαπάς και άλλες την μισείς !!!!!!!!
    Τέλειο άρθρο!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Ακριβώς αυτό...σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!χαίρομαι που σου άρεσε!

    ReplyDelete
  3. a well written and enjoyable read

    ReplyDelete

Attention

Unless otherwise specified, some photos posted in here do not belong to A Pinch of Soul and Style. If you own copyright to an image on this blog and would like recognition or removal, please contact us!