A pinch of

04:13
0


Interview with Cardiothoracic Surgeon Ioannis Paralikas  -Παραλίκας Ιωάννης
Πλωτάρχης (ΥΙ) ΠΝ, Καρδιοχειρουργός,
Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Θώρακος -
Καρδιάς, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ),
Αθήνα











E: Ποιος είσαι και γιατί θεωρείσαι εξαιρετικός καρδιοχειρούργος ; 

Α:Λεγομαι Ιωαννης Παραλικας και ειμαι Καρδιοθωρακοχειρουργος. Ειμαι 44 ετων και απο τοτε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γινω Ιατρος και συγκεκριμμενα Χειρουργός. Την απόφαση να γίνω Καρδιοθωρακοχειρουργός την έλαβα αργότερα. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω και μπορώ να βοηθάω ανθρώπους. Είναι βέβαια δύσκολη ειδικότητα με πολλές ευθύνες αλλά η ικανοποίηση όταν τα πράγματα είναι καλά δεν συγκρίνεται.


E:Ποιος σ' επηρέασε μεγαλώνοντας; 

A: Η οικογένεια μου επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις μου καθώς και το ευρύτερο συγγενικό μου περιβάλλον, όπου υπήρχε το Ιατρικό στοιχείο. Βέβαια όπως είπα αυτό ήθελα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και ώθηση μου έδωσε το ότι θα μπορουσα να βοηθάω τον κόσμο.

E: Πώς ή πού θέλεις να χαλαρώνεις ;

A: Μου αρέσει να χαλαρώνω σε ήσυχα μέρη με φίλους. Δεν μπορώ να χαλαρώσω σε μέρη θορυβώδη. Οπότε προτιμάω τα ήσυχα μέρη που μπορεί να είναι καφέ, εστιατόρια ή και το σπίτι μου.

E: Ποιό είναι το πιο δυνατό σου σημείο; Αυτό σ' επηρέασε να γίνεις Καρδιοθωρακοχειρουργος;

A: Το δυνατό μου σημείο είναι ότι θελω να είναι όλα όσο πιο τέλεια γίνεται. Και αυτό στην ειδικότητά μου είναι πλεονέκτημα. Δεν μπορεί κάποιος Καρδιοθωρακοχειρουργός να χειρουργεί στο περίπου. Όλα πρέπει να αγγίζουν την τελειότητα. Οπότε ναι αυτό το δυνατό μου σημείο με επηρέασε στο να γίνω Καρδιοθωρακοχειρουργός.

E: Δεν είσαι πολιτικός αλλά ... 

A: Παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Χρειάζονται πολλές και ριζικές αλλαγές που πραγματικά δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένο κάποιο πολιτικό κόμμα να τις κάνει. Θα υπάρχει πολιτικό κόστος. Γι'αυτό και υπάρχει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Απλά ελπίζω ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει κάτι. 

E: Τι σε παρακινεί να κάνεις το καλύτερο με κάθε ασθενή;

A: Όταν βλέπω έναν ασθενή να βγαίνει από το νοσοκομείο έχοντας λύσει το πρόβλημά του η ικανοποίηση είναι ασύλληπτη. Αν προσθέσουμε και το βλέμμα ευγνωμοσύνης των συγγενών του που βλέπουν τον άνθρωπό τους να στέκεται πάλι στα πόδια του υγιής τότε ξεχνάω την κούραση και το άγχος που συνοδεύει την όλη διαδικασία και είναι ακριβώς το κίνητρο να κάνω το ίδιο και καλύτερο στον επόμενο ασθενη.

E: Πώς θέλεις να σε θυμούνται οι ασθενείς σου;

A:  Θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που τους βοήθησε να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Που στάθηκε κοντά τους απλά, τους βοήθησε να κατανοήσουν ποιο είναι το πρόβλημα, και τους έδωσε την λύση. Σαν έναν άνθρωπο που περπάτησε μαζί τους τον δύσκολο δρόμο της ασθένειας και τους φρόντισε μέχρι την οριστική λύση.

E: Πες μου για την στιγμή που έπρεπε να ξεπεράσεις τα όρια σου για να κάνεις χειρουργική επέμβαση.

A: Δεν είναι μόνο μία περίπτωση που έπρεπε να γίνει αυτό. Πολλές φορές πρέπει να ξεπεράσεις τα όριά σου. Για παράδειγμα ακόμη και αν είσαι κουρασμένος ή είναι αργά το βράδυ και πρέπει κάποιος να χειρουργηθεί, ξεχνάς την κούραση και μπαίνεις στο χειρουργείο. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να γίνει παρά μόνο αυτό. Και μπαίνεις στο χειρουργείο χωρίς δεύτερη σκέψη.

E: Έχεις ομαδικό πνεύμα; Πώς ορίζεις την ομαδική εργασία; Υπήρχαν φορές που έπρεπε να σκεφτείς στρατηγικά;

A: Στην ειδικότητά μου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δουλεύεις σαν ομάδα. Είναι ομαδική δουλειά και ο καθένας πρέπει να κάνει το κομμάτι που του αντιστοιχεί έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλό. Δεν χωράνε εγωισμοί. Οι εγωισμοί οδηγούν σε λάθος αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κακό για τον ασθενή αποτέλεσμα.

E: Πέντε χρόνια μπροστά, που βλέπεις τον εαυτό σου;

Α: Το όνειρο είναι αυτό που κάθε άνθρωπος θέλει είτε για 5 είτε για 115 χρόνια μπροστά. Υγεία. Οπότε ονειρεύομαι τον εαυτό μου υγιή να προσφέρω ακόμη περισσότερα στους συνανθρώπους.

E: Είσαι πολύ καλός; 

Α: Θεωρώ ότι είμαι πολύ καλός στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Και όταν λέω επικοινωνία εννοώ ότι τους δίνω να καταλάβουν από τι πάσχουν, πόσο επικίνδυνο είναι και τι θα κάνουμε να το θεραπεύσουμε. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν με απλές έννοιες ποιο είναι το πρόβλημα και να μην τρομοκρατούνται από το άγνωστο της φύσης της ασθένειας και του τρόπου θεραπείας.    

Ε: Eίσαι πολύ κακός ;

Α: Το αδύνατό μου σημείο είναι ότι είμαι τελειομανής σε βαθμό που ορισμένοι ασθενείς κουράζονται επειδή επαναλαμβάνω τις οδηγίες πολλές φορές…


E: Η φιλοσοφία σου εν συντομία είναι;

A:  Κάνε το τέλεια ή μην το κάνεις καθόλου…

E: Τα χόμπυ σου; 

Α: Τα χόμπυ μου περιλαμβάνουν απλά πράγματα που με ξεκουράζουν πνευματικά και με κουράζουν σωματικά. Παίζω μπάσκετ σε μία ομάδα και προσπαθώ να τηρώ το πρόγραμμα των προπονήσεων και των αγώνων. Με κάνει να ξεφεύγω από την καθημερινότητα, να διοχετεύω ενέργεια και να διατηρώ μια καλή φυσική κατάσταση. Όπως είπα με ξεκουράζει πνευματικά η ενασχόληση με τον αθλητισμό.


E: Θα ήθελες οι περισσότεροι άνθρωποι να είναι ενήμεροι για; 

Α: Θα ήθελα οι άνθρωποι να είναι περισσότερο “άνθρωποι”. Να ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο χωρίς συμφέρον και χωρίς απώτερους σκοπούς. Η κοινωνία θα ήταν καλύτερη σε αυτή την περίπτωση.






E: Εάν μπορείς να μαγειρέψεις δείπνο για κάποιους ανθρώπους, τι θα μαγειρέψεις και για ποιον;

A: Θα μαγείρευα δείπνο για την μονάκριβη κορούλα μου που της αρέσει η πίτσα, οπότε θα έφτιαχνα πίτσα. Η κόρη μου είναι ο σκοπός της ύπαρξής μου, όπως άλλωστε θεωρώ για όλους τους γονείς για τα παιδιά τους. Και βέβαια για τους γονείς μου για την βοήθεια που καθημερινά μου προσφέρουν στις καθημερινές ανάγκες της μικρής και τις δικές μου , δεδομένου ότι έχω αναλάβει την ανατροφή της μόνος μου. Σε αυτή τη περίπτωση θα μαγείρευα κάτι διαφορετικό από πίτσα βέβαια.

E: Πως κάνεις την διαφορά ανάμεσα σε άλλους χειρουργούς; 

A: Θεωρώ ότι η διαφορά έγκειται στην επικοινωνία που ανέφερα πιο πριν. Υπάρχουν εξαίρετοι χειρουργοί στη χώρα μας. Το ζήτημα είναι να αφιερώνει κανείς αρκετό χρόνο στον ίδιο τον ασθενή, στις αγωνίες και τους φόβους του και να προσπαθεί να τον διαφωτίσει και να τον απαλλάξει από το άγχος της ενδεχόμενης χειρουργικής παρέμβασης.

E: Τι είναι η ευημερία για  εσενα; 

A: Η υγεία,ηρεμία , η γαλήνη ψυχής και η ευτυχία. Να προσφέρεις και να βρίσκεσαι με αυτούς που αγαπάς.

E: Μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη για εσένα είναι;

Α: Η απαίτηση μου για την τελειότητα στην δουλειά μου είναι καμμιά φορά παρεξηγήσημη αλλά ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό.

E: Ποια είναι η πλειοψηφία των ασθενών σας;

A: Η πλειοψηφία των ασθενών μου αφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 65 ετώμ. Πρόκειται κυρίως για νοσήματα φθοράς , όπως είναι η στεφανιαία νόσος και οι βαλβιδοπάθειες. Λιγότερο συχνά πιο νέες ηλικίες, αλλά σαφώς σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Παίζει ρόλο ο σημερινός τρόπος ζωής που έχει περισσότερο άγχος με αποτέλεσμα και νεώτεροι άνθρωποι να οδηγούνται σε ασθένειες , όπως η στεφανιαία νόσος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσον αφορά το κάπνισα, και την διατροφή τους.  Είναι ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών οι νεώτερες ηλικιακές ομάδες. Βλέπουμε και αναρωτιόμαστε για νέους ασθενείς οι οποίοι είτε ξαφνικά χάνουν την ζωή τους είτε νοσούν από κάποιο καρδιολογικό νόσημα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην συγκεκριμμένη περίπτωση εμπλέκονται πολλοί παράγοντες οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης και προσοχής, όπως πχ η κληρονομικότητα, γενετικά σύνδομα κτλ. Αυτά βέβαια θα τα αναφέρουμε σε άλλο άρθρο.

E: Τι σε κάνει έναν καλό χειρούργο;

A: Τι με κάνει καλό χειρουργό. Δεν είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είναι συνδυασμός παραγόντων.Συνοπτικά η καλή εκπαίδευση, η μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ μαζί με το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο νομίζω ότι εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα.

E: Ποιές πιστεύεις ότι είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας καρδιοθωρακοχειρουργος; Ποιες είναι οι  επαγγελματικές δυνάμεις που πρέπει να διαθέτει;

A: Το σημαντικότερο προσόν σε έναν Καρδιοχειρουργό είναι το ενδιαφέρον για τον ασθενή, μαζί βέβαια με την άρτια τεχνική κατάρτιση. Είναι η φύση των ασθενειών που αφορούν την καρδιά και χρειάζεται αυτό το ενδιαφέρον γιατί το άγχος στον ασθενή είναι διάχυτο και χρειάζεται στήριξη και από τον εκάστοτε Καρδιοχειρουργό.

E: Όταν κάνεις χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, παίρνεις κυριολεκτικά τη ζωή κάποιου στα χέρια σου. Αλλά αν μπορείς να κάνεις την επέμβαση με επιτυχία, μπορείς επίσης να σώσεις και να βελτιωσεις τη ζωή ενός ατόμου. Ή μπορεί να αποτύχεις.  Πώς νιώθεις γι 'αυτό; 

Α: Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι του επαγγέλματος. Είμαι συνειδητοποιημένος πως κάποιοι ασθενείς δεν θα τα καταφέρουν. Αλλά πρέπει να δώσω την μάχη κάθε φορά με όσες πιθανότητες αναλογούν στον ασθενή. Με στεναχωρεί ανθρώπινα όταν χάνεται η μάχη, αλλά παίρνω δύναμη από τους πολλούς που τα καταφέρνουν και συνεχίζω για να δώσω ζωή και ελπίδα σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

E:  Η ειδικότητα στη θωρακοχειρουργική και την καρδιοχειρουργική αντιμετώπισε τις προσδοκίες σου; Γιατί; Τι σου αρέσει περισσότερο να είσαι ειδικός στη χειρουργική επέμβαση στη θωράκιση και την καρδιά;

A: Όπως είπα και πριν η φύση των ασθενειών που αφορούν την καρδιά και τον θώρακα είναι ιδιαίτερη. Έχεις να κάνεις απευθείας με την ζωή και τον θάνατο. Και όταν καταφέρνεις να κερδίσεις την μάχη το συναίσθημα δεν μπορεί να περιγραφεί. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ειδικότητα που να προσφέρει τέτοια συναισθήματα στην θεραπεία των ασθενιών.

E: Από την πλευρά σου, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης σήμερα; Οποιαδήποτε συμβουλή στους ανθρώπους;

A: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της υγείας είναι η απαξίωση της. Η πολιτεία δεν δίνει το απαραίτητο βάρος στην ενίσχυσή της. Σε ένα αγαθό που στα άλλα κράτη θεωρείται δεδομένο. Όταν το καταλάβουν αυτό οι κυβερνώντες θα έχουμε και βέλτιστα αποτελέσματα. Όσον αφορά συμβουλή θα έλεγα ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία. Για τον λόγο αυτό να δίνουμε σημασία στον εαυτό μας ανεξάρτητα απο τις οικονομοκοινωνικές συνθήκες διότι αν είμαστε υγιείς μπορούμε να παλέψουμε. 




Ioannis Paralikas
Cardiac Surgeon,
Curator of Clinical Thoracic Surgery -
Heart, Naval Hospital of Athens (NNA)

https://www.linkedin.com/in/ioannis-paralikas-3729a13a/

Contact: +306944328491

http://bit.ly/2C0waFY




Q. Why have you become a sensation? Who are you? 

A: My name is  Ioannis Parlikas and I'm a Cardiothoracic Surgeon. I am 44 years old and since I remember myself I wanted to become a Doctor and specifically a  Surgeon. The decision to become a Cardiothoracic surgeon came later. I really like what I do and I love to help people. It is, of course, a difficult specialty with many responsibilities but the satisfaction when things are good is incomparable. 


Q. Who influenced you growing up?

A: My immediate family has greatly influenced my decisions as well as my wider family environment where there is the Medical Element. Of course, as I said, I wanted to do it since I remember myself.  What gave me that push, was the feeling that I could help the world.

Q. How or where do you like to chill?

A: I like to relax in quiet places with friends. I can not relax in places that are noisy. So I prefer coffee shops, restaurants or even my house.

Q. What is your greatest strength? Did that influence you into becoming a cardiothoracic surgeon?

A: My strong point is that I want everything to be as perfect as possible. And this, in my specialty is an advantage. A Cardiothoracic surgeon has to have precision. Everything must touch perfection. So yes, this strong point has affected me in becoming a Cardiothoracic surgeon.

Q. You are not a politician but... 

A: I monitor political developments as objectively as possible. It takes a lot of radical changes that I really do not know if a political party is willing to do. There will be political costs. That is why the situation our country is a disaster. I just hope that something can happen at some point.

Q. What motivates you to do your best with each patient?

A: When I see a patient coming out of the hospital having solved his problem, satisfaction is inconceivable. If we add the gratitude of the relatives who see their person standing again in health legs then I forget the fatigue and the stress that accompanies the whole process and that is precisely the motivation I need to do the same and best to the next patient.

Q. How do you want your patients to remember you?

A: I want them to remember me as a person who helped them overcome their medical issue. Being with them simply helped them to understand the problem, and gave them the solution. I think, as the humane doctor, who walked with them the difficult path of illness and took care of them until the final solution.

Q. Tell me about a time when you had to go above and beyond to get a surgery doneand tell me about a situation where you had to quickly adapt to inevitable changes as a Surgeon. 

A: It is not just one case that I case. You really have to overcome your limits many times. For example, even if you are tired or late in the night you have to operate, you forget the fatigue and go into the operating room. There is nothing more to be done than this. And you proceed without a second thought.

Q. Do you work well on a team? How would you define teamwork? Were there times when you had to think strategically?

A: In my specialty, we have no choice but to work as a team. It is teamwork and everyone has to do the piece that corresponds to their profession so the result is perfect and lifesaving. No ego fits here. Egoisms lead to mistaken decisions that can ultimately lead to a bad result for the patient.


Q. Dream a dream of 5 years forward.

A: My dream is what every person wants either for 5 or 115 years ahead. Health. So I dream of myself being healthy to offer even more to fellow humans.

Q. You are very good at?

A: I think I am very good at communicating with people. And when I say communication I mean I help them understand what they are suffering from, how dangerous it is and what we will do to cure it. I believe it is very important to know with simple notions what the problem is and not to be terrified by the unknown nature of the illness and the mode of treatment.

Q. You very bad at? 

A: My weak point is that I am a perfectionist to the extent that some patients are tired of repeating the instructions many times ... Does this apply for my friends as well? 

Q. Your philosophy in a short is? 

A: Do it perfect or do not do it at all ...

Q. Your hobbies? 

A: My hobbies include simple things that rest my spirit and tire me physically. I play basketball in a team and try to keep track of the training and game schedule. It makes me escape from everyday routine, it channels my energy and helps me maintain a good physical condition. As I said, it is spiritually restful for me to engage in sports.




Q. You would like people to take more notice of?

A: I would like people to be more "humane". To be interested in fellow human beings with no opportunism or ultimate purposes. Society would be better in this case.

Q. If you could cook dinner for a few people, what would you cook and for whom?

A: I would cook dinner for my sweet little girl (who loves pizza) so I would make pizza. My daughter is the purpose of my existence, as I think children are for all parents. And of course for my parents - for the generous amount of help they offer me regarding the day-to-day needs of my child and my own since I have taken up the upbringing of my daughter. In this case, I would cook something different than pizza of course. Something they would really enjoy.

Q. How do you make a difference among other surgeons?

A:  I think the difference lies in the communication I mentioned earlier. There are excellent surgeons in our country. The issue is to devote enough time to the patient, to his anxieties and fears, and to endeavor, enlighten, and relieve him of the stress of possible surgical intervention.

Q. What is well-being to you?

A: Health, tranquility, peace of soul and happiness. Offering to our fellow people and spending quality time with those you love.

19.  A common misconception of you is?

A: My requirement for perfection in my work is sometimes misunderstood but fortunately not to a large extent

20. Who is the majority of your patients? 

A: The majority of my patients are older than 65 years old. Patients that suffer from primarily deterioration diseases, such as coronary heart disease and valvular diseases. Less often younger ages, but clearly to a greater extent than in earlier years. The current lifestyle that has more stress plays a role, with the result that leads to diseases such as coronary heart disease, in younger men. Particular attention should be paid to smoking and nutrition. A younger age group is a particular patient class. We are seeing and wondering about new patients who either suddenly lose their lives or suffer from a cardiac disease. It should be stressed that in this case many factors are involved which require particular analysis and attention, such as inheritance, genetic syndromes, etc. Of course, we will mention them in another article.

21. What makes a good surgeon?

A: What makes me a good surgeon? It is not easy to answer this question. It is a combination of factors. Generally, good education, postgraduate education in the USA, along with the interest in the fellow man, I think gives a good result.

Q. What do you feel is the most important skills a  cardiothoracic surgeon should possess? What are your most professional strengths as a cardiothoracic surgeon? 

A: The most important skill a cardiac surgeon should posess is the interest in the patient, along with, of course, the excellent technical training. It is the nature of these heart diseases that need this interest because the patient's anxiety is diffuse and needs support from the cardio-surgeon.

Q. When you perform open-heart surgery, you are literally taking someone's life in your hands. But if you can do the feat with success, you can also give or enhance a person's life. Or you might fail. How do you feel about this? 

A: This is the hard part of the profession. I am aware that some patients will not succeed. But I have to fight each time with as many possibilities given, for the patient. It makes me sad when the battle is lost, but I get power from the many patients who survive and I continue to give life and hope to as many as possible.

Q. Has been a specialist in thoracic and cardiac surgery met your expectations? Why? What do you like most about being a specialist in thoracic and cardiac surgery?

A: As I said before, the nature of the heart and thoracic disease is special. You have to deal directly with life and death. And when you manage to win the battle, feelings cannot be described. I do not think there is another specialty that offers such feelings in treating illnesses like this one.

Q. From your perspective, what is the biggest problem in healthcare today? Any advice to people?

A:  The biggest problem in the health sector is its depreciation. Our country does not give the necessary weight to its reinforcement. Something that is granted in other countries. When it is understood by the government we will have the best results. As for advice, I would say that prevention is always preferable to treatment. For this reason, we should pay attention to ourselves regardless of the economic and social conditions because if we are healthy we can fight.






Interview to Alexandra Lavida




0 comments:

Post a Comment

Attention

Unless otherwise specified, some photos posted in here do not belong to A Pinch of Soul and Style. If you own copyright to an image on this blog and would like recognition or removal, please contact us!