A pinch of

07:35
0



Γιορτές...ώρα μηδέν! Μπορώ να μην βάλω κιλά;

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που οι έξτρα θερμίδες καραδοκούν σε κάθε γωνία...Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, μπισκοτάκια..Κάθε σπίτι ένας καημός!




Σύμφωνα με έρευνες στον ελλαδικό χώρο, ο μέσος ενήλικας παίρνει περίπου 2 κιλά μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές. Για να σας παρηγορήσω λίγο, θα σας πω ότι με βάση τον Βρετανικό σύλλογο Διατροφής, ο μέσος Βρετανός επίσης προσθέτει 2,7 κιλά την περίοδο των γιορτών, ενώ στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περισσότερες από 4,500 θερμίδες και 230 γραμμάρια λίπους την Ημέρα των Ευχαριστιών! Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες καταναλώνονται με το τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση!
Θα μου πείτε τώρα εσείς..και που είναι το τόσο κακό αν πάρουμε λίγο βάρος, ειδικά αν μιλάμε για ένα-δυο κιλάκια? Χριστούγεννα έχουμε! Με βάση τα αποτελέσματα ερευνών, οι περισσότεροι δεν χάνουν ποτέ το βάρος που παίρνουν κατά την περίοδο των γιορτών. Τα κιλά προστίθενται χρόνο με τον χρόνο, κάνοντας τα έναν σημαντικό παράγοντα παχυσαρκίας.
Μα είναι εφικτό να περάσουμε την γιορτινή περίοδο και να μην πέσουμε μέσα στις στατιστικές;
ΝΑΙ. Και δεν χρειάζεται να ζήσετε με λαχανάκια Βρυξελλών από τώρα μέχρι τον καινούργιο χρόνο! Έλεγχος μερίδων είναι το κλειδί της επιτυχίας. Δεν χρειάζεται να μην φάτε το φαγητό ή το γλυκό που σας αρέσει μα να προσέξετε την ποσότητα που θα το φάτε.
Εννοείται, δεν είναι εύκολο να ελέγχουμε μερίδες όταν οι πειρασμοί είναι ατελείωτοι. Γι' αυτό ας δούμε κάποια tips που θα βοηθήσουν να αποφύγετε την κοιλίτσα του Άγιου Βασίλη:
  1. Δώστε αλλού την προσοχή σας
Δεν θα διαφωνήσω, το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα των λέξεων επίσκεψη-πάρτυ-ρεβεγιόν - όπως θέλετε πείτε το - αυτόματα σκέφτονται...θα φάμε! Αυτό είναι λάθος. Διασκεδάστε με τους φίλους σας, μιλήστε, χορέψτε. Συγκεντρωθείτε σε κάτι άλλο απ' ότι μόνο στο φαγητό.





  1. Μην φτάνετε ποτέ πεινασμένοι
Αν νομίζετε, ότι το να μείνετε νηστικοί μέχρι το βράδυ που σας έχει καλέσει ο θείος Χρήστος, είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε, θα σας πω απλά πως θα ξεκινήσετε μόλις φτάσετε με ξηρούς καρπούς (που συνοδεύουν πάντα το ουισκάκι σας) και θα καταλήξετε αγκαλιά με το αρνάκι και τις πατάτες μαζί! Μην πάτε ποτέ πεινασμένοι σε μια γιορτή. Να έχετε καταναλώσει πριν 1- 1μιση ώρα ένα υγιεινό σνακ και αν πάραυτα φτάσετε πεινασμένοι, πιείτε λίγο νερό πριν γεμίσετε το πιάτο σας.






  1. Με την ησυχία σας...
Μασήστε το φαγητό σας αργά. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε κορεσμό με λιγότερη ποσότητα.


  1. Ξεγελαστείτε!
Όταν το φαγητό σερβιριστεί, χρησιμοποιήστε το μικρότερο πιάτο που είναι διαθέσιμο και μην φτιάξετε τον πύργο της Πίζας. Περιορίστε τις μερίδες από κάθε είδους φαγητό και διαλέξτε τα πιο απλά που υπάρχουν στο μπουφέ. Σαλάτες στην μεγαλύτερη ποσότητα και προσοχή στις σάλτσες και στις σως.








  1. Μην περνάτε τα Όρια..Αλκοόλ
Δεν χρειάζεται να πιείτε πριν και κατά την διάρκεια και μετά το φαγητό. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες το θέμα, το αλκοόλ θα σας κάνει να χάσετε τον έλεγχο του πόσο τρώτε.












  1. Να είστε επιλεκτικοί
Η ώρα για γλυκό... είναι κάθε ώρα στις γιορτές! Το να σας πω ότι η βόλτα κουζίνα, σαλόνι, καναπές και τούμπαλιν δεν σημαίνει πως πρέπει να αρπάζουμε και από ένα μελομακάρονο (που δεν αφήνει και ίχνη..!) είναι περιττό νομίζω! Επίσης, στο γιορτινό τραπέζι όταν έρθει εκείνη η ώρα του επιδόρπιου δεν συνεπάγεται πως πρέπει να τα δοκιμάσουμε όλα. Επιλέξτε αυτό που... θα σας κλείσει το μάτι πιο πονηρά!





Καλές Γιορτές και ένα Υπέροχο 2018!

With love,

Marie





Μαρία Ράπτη

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

maria_rapti@hotmail.com


0 comments:

Post a Comment

Attention

Unless otherwise specified, some photos posted in here do not belong to A Pinch of Soul and Style. If you own copyright to an image on this blog and would like recognition or removal, please contact us!