A pinch of

13:16
0

        Traditional Greek Easter Cookies & Tsoureki
   Made by our favorite Metaxia Spetsioti from Canada

          Traditional Greek Easter Cookies
                             Ingredients
                       (without Ammonia)

1 1/2 cups of fresh butter
1 1/2 cup of corn oil (Mazola)
2 cups sugar
4 eggs
1 cup orange juice
zest of one orange
3 tspns vanilla extract
1 teaspoon soda (which we mix in the orange juice )
6 teaspoons baking powder
and  as much flour as it takes to make soft dough that is kneaded easily.

After we give the traditional shape to the cookies we bake them at 180 ° C ( depending on the oven) for about 25-30 minutes . 10 minutes prior  to  removing them from the oven , dip a brush into a bowl where we have kept an  eggwhite and brush them to add shine. Place them again in the oven till done.

                                                                    Greek Easter Tsoureki 
                                                                           (sweet bread) 
      Ingredients

  • 130 gr. Fresh butter
  • 130 gr. fresh milk
  • 200gr. sugar
  • 4 eggs
  • 860 gr flour for all uses
  • 20 gr yeast Dry
  • 100gr warm water to dissolve the yeast
  • zest of one large orange
  • 1 teaspoon of crushed raw mastic
  • 2 teaspoons chopped machlepi (mahlab) 
  • Almond  slivers for the decoration.



The Secret is to add the butter towards the end and to NOT over-knead the dough.


Phase One.
In 100 g hot water dissolve the yeast  adding also 2 tablespoons sugar . Cover with plastic wrap and  set aside to rise.

Phase two .
In a bowl gather your scents . Machlepi and mastic . If they are in chunks , you can put them in a food processor along with a spoonful of sugar and make them powdery .
In another bowl beat the eggs with the sugar until fluffy . Add the milk and orange zest and continue stirring.
Uncover the yeast and add  to the flour .. Stir and add the scents .

Finally pour the eggs and the sugar , milk and zest. In a saucepan heat the butter until melted and add it to the mixture , stirring, until you have a soft dough .
The dough will be ready when it will not stick to your hands , so you might as well use a little flour yet.

Cover the bowl with plastic wrap and ...a towel , and put aside to rise  for an hour or more.

Phase three
Remove the dough from the oven and place on your counter  , to deflate . Slowly begin to form your buns into big thick braids. Again when they are ready, set aside for another hour to rise.

Bake at 180oCelcius for 50 min.


GOOD LUCK !

* Both Easter cookies and tsoureki need to be slathered lightly with an egg prior to their removal from the oven. While most households use the egg yolk we use the eggwhite instead, so they don't burn .. 

                                                             Κουλουράκια Πασχαλινά
                                                                   (χωρίς Αμμωνία)


                                                                          Υλικά
  • 1 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού  βούτυρο φρέσκο
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι 
  • 3 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (το οποίο το αναμιγνύουμε στην πορτοκαλάδα)
  • 6 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα   


Αφού δώσουμε το παραδοσιακό σχήμα στα κουλουράκια μας, τα ψήνουμε στους 180ο C (ανάλογα με τον φούρνο ) για περίπου 25-30 λεπτά. Λίγο πριν τα βγάλουμε βουτάμε ενα πινελάκι σε ένα μπώλ όπου έχουμε κρατήσει το ασπράδι από ένα αυγό και τα αλείφουμε .










                                                              Πασχαλινά Τσουρέκια 

  • 130 γρ. φρέσκο ​​βούτυρο 
  • 130 γρ. φρέσκο ​​γάλα 
  • 200gr. ζάχαρη 
  • 4 αυγά 
  • 860 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 20 γρμ μαγιά ξηρή 
  • 100γρ ζεστό νερό για να διαλυθεί η μαγιά
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένη μαστίχα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο μαχλέπι  
  • Αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση.



Βήμα  Ένα.
Στα 100 γρ ζεστό νερό διαλύουμε την μαγιά προσθέτοντας επίσης 2 κουταλιές ζάχαρη. Έπειτα την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Βήμα Δύο.
Σ'ένα μπώλ συγκεντρώνουμε τα μυρωδικά μας. Μαχλέπι και μαστίχα. Αν δεν είναι κοπανισμένα, μπορούμε να τα βάλουμε στο μούλτι μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη και να τα κάνουμε σκόνη.
Σε ένα άλλο μπώλ  χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, και προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού .
Ξεσκεπάζουμε την μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι..Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα μυρωδικά μας. Τέλος ρίχνουμε και τα αυγά με την ζάχαρη. Σ'ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει (όχι καυτό προσοχή)  και το προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη .
Η ζύμη μας θα είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια, επομένως ίσως και να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα   και το βάζουμε στην άκρη  και το αφήνουμε να φουσκώσει..

Βήμα Τρία
Βγάζουμε μετά από μια ώρα την ζύμη από τον φούρνο και την τοποθετούμε στον πάγκο μας, για να ξεφουσκώσει. Σιγά σιγά ξεκινάμε να πλάθουμε τα τσουρέκια μας. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν πάλι για μια ώρα και τότε τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 50 λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία!!


* Και οι τα πασχαλινά κουλουράκια και τα  τσουρέκια πρέπει να αλείφονται  ελαφρά με ένα αυγό πριν από την απομάκρυνσή τους από το φούρνο. Ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τον κρόκο αυγού εμείς χρησιμοποιούμε το ασπράδι αυγού αντ 'αυτού, έτσι ώστε να μην καούν και αποκτήσουν καφέ χρώμα.

*Το μυστικό είναι να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην παρά-ζυμώστε τη ζύμη στο τσουρέκι.. 

0 comments:

Post a Comment

Attention

Unless otherwise specified, some photos posted in here do not belong to A Pinch of Soul and Style. If you own copyright to an image on this blog and would like recognition or removal, please contact us!