A pinch of

09:15
0



Η κατσίκα του γείτονα.

Όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, βλέπε covid 03/2020 μέχρι σήμερα, περιοριστήκαμε. Περιορίστηκαν οι μετακινήσεις μας, οι δραστηριότητες μας, οι φίλοι μας, και επεκτάθηκε το ενδιαφέρον μας για την ζωή των γειτόνων μας.

Λογικό είναι φυσικά, εφόσον καθαρίσαμε τα σπίτια μας και τις αυλές μας. Έγιναν επισκευαστικές εργασίες και τα μαστορέματα μας. 

Δεν έμεινε κάτι άλλο εκτός από το να ασχοληθούμε με την ζωή των άλλων.

Το ερώτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα ήταν γιατί επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία κάποιοι συγκριτικά με άλλους και σε ποιους τομείς. Παράδειγμα σε κάποιους έλειψαν  τα ταξίδια – η απάντηση της κατσίκας ήταν γιατί είχαν χρήματα να ξοδέψουν ενώ τώρα όχι.  Η σωστή απάντηση είναι ετήσιος σωστός προγραμματισμός. 

Όταν μια δραστηριότητα κρίνεται απαραίτητη για την ζωή των γειτόνων μας θα φροντίσουν να οργανωθεί σωστά η διαδικασία. Οι υπόλοιποι σχολιαστές μπορούν να παίζουν τζόκερ και αν τους κάτσει…

Όταν η κοσμοθεωρία περιορίζεται στην γειτονιά και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση των οριζόντων μένουμε περιορισμένοι, μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι, είναι σλόγκαν της εποχής άλλωστε. Απλά απολαμβάνεις τις επιλογές σου και δεν κρίνεις τον υπόλοιπο κόσμο για τις δικές του διαφορετικές επιλογές. 

Ναι;

Ίσως κάποιοι περιορίστηκαν στους κατά συνθήκη φίλους και στεναχωρήθηκαν – ενοχλήθηκαν δεδομένου ότι έχουν να δουν περισσότερο από έναν χρόνο τους πραγματικούς τους φίλους. Αυτούς τους φίλους με τους οποίους μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ευγενή άμιλλα στον ανταγωνισμό. Αυτούς τους φίλους που σε παροτρύνουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος ή καλύτερος σε τομείς που υστερείς και στο επισημαίνουν με αστεία στοιχήματα απλά για να βάλουν τον στόχο στο μυαλό, χωρίς αντιρρήσεις και χωρίς γκρίνιες. Αυτοί είναι που σε αγαπούν και θέλουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Παράλληλα με το δικό σου στοίχημα βελτιώνονται και οι ίδιοι για τους δικούς τους στόχους. 

Όταν θα ξαναβρεθούμε θα πρέπει να τα έχουμε καταφέρει, για να παίξει καινούριο στοίχημα!

Η διαφορά με τους κατά συνθήκη φίλους έγκειται στο γεγονός ότι η παρέα δημιουργείται από μόνους ανθρώπους την συγκεκριμένη περίοδο και το μοναδικό κοινό στοιχείο τους είναι η μοναξιά που βιώνουν την ίδια χρονική στιγμή. Δεν υπάρχει καμία εξομοίωση βιοτικού, μορφωτικού επιπέδου, ηλικίας, εμπειριών, επιλογών ζωής. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει συγκριτικό μέτρο. Συμπερασματικά, οι κατά συνθήκη φίλοι δεν ζηλεύουν την διαφορετικότητα της ζωής τους δεδομένου ότι είχαν διαφορετικές επιλογές και διαφορετικές συνθήκες ζωής έτσι και αλλιώς.

Γενικώς καλό είναι να μιλάμε, μεταξύ μας, με τους γύρω, και σίγουρα με κάποιον ειδικό. Όλοι κατά καιρούς έχουμε μιλήσει για την ψυχή μας, ο γιατρός της ειδικότητας αυτής μπορεί να βοηθήσει εμπεριστατωμένα. Είναι αντικείμενο σπουδών του, ας μην αμφισβητούμε την ειδικότητα αυτή. Κάπου διάβασα ότι η βαρεμάρα έχει τα ίδια συμπτώματα με την κατάθλιψη, δεν περνάει έτσι εύκολα και κοστίζει όσο τέσσερα ποτά take away.  Αν μπορούμε να τα διαθέσουμε σε αλκοόλ σίγουρα μπορούν να επενδυθούν στην ψυχική μας υγεία!

Δεδομένου ότι έρχεται Πάσχα, ας νηστέψουμε από την κακία, την μιζέρια, την γκρίνια και την κακεντρέχεια. Ας αλλάξει λίγο ο τρόπος σκέψης μας και οι πράξεις μας να έχουν νόημα. Αρνούμαστε τον μιμητισμό, πριν προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση ας αναρωτηθούμε. Μου αρέσει;

Μου προσφέρει κάτι; Θα με κάνει καλύτερο άνθρωπο; Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν απαντιέται. Απλά λειτουργούμε εγωιστικά, ανταγωνιστικά, χωρίς αυτοσκοπό, ενισχύοντας την ματαιοδοξία.

Ας αφήσουμε λίγο ήσυχη την κατσίκα του γείτονα έτσι και αλλιως φοράει ήδη κόκκινη κορδέλα!


Σταμάτη Αναστασία

Next
This is the most recent post.
Older Post

0 comments:

Post a Comment

Attention

Unless otherwise specified, some photos posted in here do not belong to A Pinch of Soul and Style. If you own copyright to an image on this blog and would like recognition or removal, please contact us!