Do we want Figs and honey and prosciutto?
Cooking with Adele Bites was never easier.. Today we are featuring an end of summer delicious appetizer.
Figs & Prosciutto
• 1 1/2 tbsp unsalted butter
• 3-4 tbsp honey
• 1tsp white vinegar
• 2 tbsp sweet wine [Muscat]
• 14 very ripe black or green figs
• 14 slices prosciutto
Preheat oven to 180 degrees.
Put the butter in a pan and let it melt. Add honey, vinegar and
Wine. Bring to the boil and then cook for 1 more minute.
Cut the figs into 4 pieces and place in an ovenproof dish.
Sprinkle the figs with the honey mixture and put the pan in the oven. Bake for 5 minutes. Remove the pan from the oven and set aside until getting room temperature. Cut each slice of prosciutto in half, horizontally and vertically
and wrap a strip around each piece of fig. Put Figs in platter
It is a wonderful dish that combines the salty taste of prosciutto with sweet
flesh of figs. Enjoy it.
ΣΥΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
ΥΛΙΚΑ:
• 1 1⁄2 κ.σ ανάλατο βούτυρο
• 3-4 κ.σ μέλι
• 1κ.σ λευκό ξίδι
• 2 κ.σ γλυκό κρασί [ μοσχάτο ]
• 14 πολύ ώριμα μαύρα ή πράσινα σύκα
• 14 φέτες προσούτο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάλτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αφήστε το να λιώσει. Προσθέστε το μέλι, το ξίδι και το
κρασί. Αφήστε τα να πάρουν βράση και στη συνέχεια βράστε τα για 1 λεπτό ακόμη.
Κόψτε τα σύκα σε 4 κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύστε τα σύκα με το μείγμα μελιού και βάλτε το σκεύος στο φούρνο. Ψήστε για 5
λεπτά περίπου. Βγάλτε το σκεύος από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη έως ότου πάρει
θερμοκρασία δωματίου. Κόψτε κάθε φέτα προσούτο στην μέση , οριζόντια και κάθετα
και τυλίξτε μια λωρίδα γύρω από κάθε κομμάτι σύκο. Βάλτε τα δεματάκια σε πιατέλα
σερβιρίσματος.
Είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την αλμυρή γεύση του προσούτο με την γλυκιά
σάρκα των σύκων. Απολάυστε το.
0 comments:
Post a Comment